Kávészünet pszichológussal

Kávészünet pszichológussal

Diagnosztizáljuk-e Donald Trumpot?

2017. február 02. - Börcsök Gyöngyi

A Psychology Today cikkében két tábor csapott össze: 

Az egyik vélemény szerint az USA frissen megválasztott elnökére legalább három személyiségzavar DSM kritériumai illenek: nárcisztikus személyiségzavar, antiszociális személyiségzavar és paranoid személyiségzavar. John Gartner pszichológus szerint a DSM-V kritérium rendszere lehetőséget ad arra, hogy pusztán a megfigyelt viselkedés alapján diagnosztizáljunk.

Példája szerint: "amikor Trump azt állítja, hogy többet tud az ISIS-ről, mint tábornokai, akkor a nagyszerűségével kérkedik." A saját fontosságának, teljesítményének eltúlzása nárcisztikus személyiségzavar egyik tünete.

Tovább

Engedjem gyermekemet Pokémon Go-n játszani?

pokemon_go_app.jpgAmikor megkérdezem a szülőket arról, hogy mivel tölti a gyermekük az idejét, és a válasz az, hogy „számtógépes játékkal”, akkor azonnal egyértelművé válik, hogy nem tudnak válaszolni. 

Ma szülőnek is nehéz lenni. Az élethosszig tartó tanulás már ezt a területet is elérte. A szülők csak akkor tudják, hogy mit csinál gyermekük az online térben, ha ők maguk is kipróbálják. 

Tovább

Önmotiváltság

youtuber_life.jpg

Hat hónapja vagyok vállalkozó. Hat átkozottul szabad és gyomor összerántós hónapja.

Sokan ábrándoznak róla, egyesek megpróbálják, de a legtöbben csak összeszarják magukat tőle. Miért?  Tipikus válaszok a  „könnyű nekik mert vannak kapcsolataik… ebben az országban csak ez számít.” De abszolút kedvenceim között ott szerepel a „nem tehetem meg.”

Nem ezek a valós válaszok. Az igazság az, hogy baromi nehéz önmotiváltnak lenni és félünk a változástól.

Tovább

Élet a KLIK után - videó válasz

"Hogy érzed magad, mióta kiléptél a KLIK keretéből? Tanulságos volt a videód a kiégésről."

Íme a videóban megfogalmazott válasz:

valasz.png

Csak utólag ugrott be, hogy ez ezt is be kellett volna vágni a válaszba:

"Here come bad news talking this and that
Yeah, give me all you got, don't hold back
Yeah, well I should probably warn you I'll be just fine
Yeah, no offense to you don't waste your time
Here's why

Because I'm happy"

happy.gif

Tovább

Mit mondjak a terrortámadásról gyermekemnek?

terror2.jpg

- Ez Szíria... - mondta sírva fakadva egy muszlim édesanya amikor meglátta 6 éves kisfia játékokból felépített világát. A csendes, visszahúzódó és igen okos kisfiú világában háború dúlt, minden egyes házat katonák védtek. Persze mint pszichológust azonnal az foglalkoztatott, hogy mi zajlik belül, kivel küzd ennyit, mitől fél stb. De a gyermeket, mindig az édesanyja ismeri a legjobban. Ekkor osztotta meg azt az édesanya, hogy nagyon aggódnak az ottaniakért, ezért gyakori téma családjukban a háború, nézik a híreket, fényképeket a lerombolt városokról.

 8 év alatti gyermekek számára még nem olyan egyértelmű, hogy hol húzódik a határ a valóság és a képzelet között. Ha egy filmbéli agresszió ijesztően hat a gyermekre, akkor hogyan lehet vele beszélgetni a valós eseményekről? Minél realisztikusabb ábrázolással találkozik a gyermek, annál károsabb lehet számára. Ezért a szakmai közösség azt javasolja, hogy 11 év alatt ne nézzen a gyermek híradót.  

Tovább

Megosztás, megosztás, megosztás

boszi_2.jpg

 

Mennyit panaszkodunk arról, hogy hemzseg a facebook oldalunk:

- babás képektől,

- esküvős képektől,

- tudományos cikkektől,

- esetleg politikai megosztásoktól,

- vagy mások jóízűen elfogyasztott, vacsorájáról, bulijáról, randijáról, megváltoztatott profilképétől stb.

 

Mi a motiváció, hogy mindezt közszemlére tegyük? 

Tovább

Mindfulness, a Jedi iskola minimumkövetelménye

star_wars_bolg.pngKylo Ren fénykardok sercegése közben Reynek feszül, tanítványának akarja fogadni.  „Én megmutathatom, hogy mire képes az erő”. Rey tekintete ekkor egy másik világba téved: szemtanúi leszünk, ahogy főhősünk befelé figyel, lecsendesül a környezet, végül nem marad más: csak ő és a lélegzete.

Mindfulness keleti, meditációs technikákon alapul, lényege, hogy lecsendesítjük az elmét és a jelenre koncentrálunk. A jelen pillanatban sem számít más, csak ahogyan az ujjak kopognak a billentyűzeten, ahogy szemünk végigsiklik a betűkön. Nem gondolunk félelemmel a jövőre, nem szorongunk a múlt miatt. Elfogadjuk a jelent pontosan annak, amilyen.

Anakin ebben bukott nagyot.

Tovább

Kiégnek a pszichológusok?

kiegettpszichologusok2.jpgPszichológusként az angol egészségügyi politikára mindig vágyakozó szemekkel néztem. Felismerték, hogy a gazdaságot jelentősen megterheli a depressziós megbetegedés. Gondolkozzunk logikusan: a depresszióban szenvedő munkavállaló nagyobb arányban megy betegszabadságra vagy jelentős hatékonyságcsökkenéssel tud dolgozni, ha egyáltalán sikerül elhelyezkednie.

Tovább
süti beállítások módosítása