Kávészünet pszichológussal

Kávészünet pszichológussal

Mindfulness, a Jedi iskola minimumkövetelménye

2016. április 06. - Börcsök Gyöngyi

star_wars_bolg.pngKylo Ren fénykardok sercegése közben Reynek feszül, tanítványának akarja fogadni.  „Én megmutathatom, hogy mire képes az erő”. Rey tekintete ekkor egy másik világba téved: szemtanúi leszünk, ahogy főhősünk befelé figyel, lecsendesül a környezet, végül nem marad más: csak ő és a lélegzete.

Mindfulness keleti, meditációs technikákon alapul, lényege, hogy lecsendesítjük az elmét és a jelenre koncentrálunk. A jelen pillanatban sem számít más, csak ahogyan az ujjak kopognak a billentyűzeten, ahogy szemünk végigsiklik a betűkön. Nem gondolunk félelemmel a jövőre, nem szorongunk a múlt miatt. Elfogadjuk a jelent pontosan annak, amilyen.

Anakin ebben bukott nagyot.

Szorongott, hogy elveszti anyját, rettegett, hogy felesége is meghal, szorongásai utat törtek és a sötét oldal felé terelték, ahol arra törekedett, hogy mindent kontrolláljon maga körül. A mindfulness arra tanít minket, hogy elfogadjuk félelmeinket és fájdalmainkat. Azt tanítja, hogy békéljünk meg vele. Ha elfogadjuk örömünket és veszteségeinket ezáltal kevéssé vagyunk kiszolgáltatva érzelmeinknek.

mindful.jpeg

A mindfulness hét alapköve Dr. Jon Kabat-Zinn, PhD megfogalmazásában:

Forrás: Jedi Sanctuary

1. Értékelés mentes hozzáállás: ismerd fel és légy figyelmes értékítéleteidre. Légy pártatlan és elfogulatlan megfigyelője gondolataidnak.

2. Türelmes hozzáállás: légy nyitott minden pillanatra, minden a megfelelő időben történik. Miért siettetnék a pillanatot, hogy átéljünk valami „jobb” pillanatot? Minden pillanat életed része, fogadd el azt egészében.

3. Újszülött hozzáállása: minden pillanatot fogadj úgy, mintha ha az először történne. Minden pillanatban kérdezd meg magadtól, hogy „ez tényleg MOST történik?” A ma szemlélése közben ne a tegnapot vedd kiindulópontnak.

4. Küzdelem mentes hozzáállás: légy a pillanatban anélkül, hogy cselekednél. Nincs napirend vagy cél, éld meg a pillanatot, a jövő eljön akár cselekszel, akár nem. Kerüld el a jövőre vonatkozó elvárásokat.

5. Elfogadó hozzáállás: Az elfogadás azt jelenti, hogy a dolgokat annak látjuk amilyenek, anélkül, hogy a múltra utalnánk, vagy azzal összehasonlítanánk. El kell fogadnod önmagadat olyannak amilyen vagy, ez szükséges a változáshoz.

6. Elengedő hozzáállás: tapasztald meg a jelent, úgy ahogyan történik. Óvakodj a vágytól, hogy ízlelgesd a kellemes élményeket és elnyomd a kellemetleneket: fogadd el őket, olyannak, amilyenek most. Minden este, amikor elalszunk, ezt gyakoroljuk: elfogadjuk és elengedjük történéseket.

7. Önmagadba vetett hit megerősítése: egy önmagadba és érzéseidbe vetett alapvető bizalom kialakítása szükséges. Vállalj felelősséget azért, hogy önmagadat adod. Tanulj meg hallgatni és megbízni saját magadban, érzéseidben.

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetpszichologussal.blog.hu/api/trackback/id/tr698573526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása