Kávészünet pszichológussal

Kávészünet pszichológussal

Engedjem gyermekemet Pokémon Go-n játszani?

2016. szeptember 13. - Börcsök Gyöngyi

pokemon_go_app.jpgAmikor megkérdezem a szülőket arról, hogy mivel tölti a gyermekük az idejét, és a válasz az, hogy „számtógépes játékkal”, akkor azonnal egyértelművé válik, hogy nem tudnak válaszolni. 

Ma szülőnek is nehéz lenni. Az élethosszig tartó tanulás már ezt a területet is elérte. A szülők csak akkor tudják, hogy mit csinál gyermekük az online térben, ha ők maguk is kipróbálják. 

pokemon_go_logo.jpg

A Pokémon Go esetében sem árt megismernünk előbb a játékot, aztán felállíthatjuk kis családunk szabályait a játékra használatára vonatkozóan.

A Pokémon Go egy telefonos játék, melyben kis lényeket kell gyűjteni, fejleszteni. A játék érdekessége, hogy kiterjesztett valóságban játszódik. Valós térben mozogva (utcán sétálva), de virtuális állatkákat kell gyűjtögetni.

 Ami megijesztheti a tudatos szülőt:

  1. Ha nem tudatosan használják a játékot, balesetveszélyes.
  2. Minél kisebb a gyermek, biztonságát a felnőttnek kell biztosítania. Nem csak a virtuális térben (pl.: saját nevét, fényképét nem használhatja; online fizetési módot ne adjunk meg), hanem a valóságban is (meg kell határoznunk, hogy merre sétálhat el).
  3. A valóság és a képzelet összemosódása miatt, csak kisiskolás kortól ajánlott, amikor a gyermek már szét tudja választani a képzeletet és a valóságot.
  4. Ebbe a játékba is beleépítettek olyan elemeket melyektől addiktív. Folyamatosan fejleszteni és gyűjtögetni lehet, folyamatos sikerélményt nyújt.
  5. A Z generációs gyerekek esetében megfigyelték, hogy a figyelem rövid ideig tartható fenn, több és intenzív ingerhez szoktak.  A játék hozzájárul ahhoz, hogy a valóságot, unalmasabbnak találják.

 

Mégis miért engedjük a játékot?

  1. A tiltás még nagyobb kíváncsiságot szül. Amikor a játék megjelent a piacon mindenhol csak erről lehetett olvasni. Eltelt két hónap és a hype lecsengett. Gyermekünket is biztosan megfogja az újdonság,  de az érdeklődés idővel csökken.
  2. Ezek a játékok a valahova tartozás élményében megerősítik gyermekünket. Amikor szeretném alaposan megismerni a gyermek szokásait, mindig feltérképezem, hogy mit csinál online térben. Az esetek 90%-ában a válaszok között van, hogy kapcsolatot tart fenn barátaival játékokon vagy különböző chat programokon keresztül. 
  3. Eszköz lehet arra, hogy kimozduljon a család. Egyes pokémon tojások kikeltéséhez 5 vagy 10 km-t is sétálni kell. Ha eddig nem lehetett rávenni csemeténket, hogy kimozduljon itt a lehetőség. A virtuális állatok keresése mellett, felhívhatjuk a figyelmet az valós állatvilágra. A pokémon Go evolúciójában létrejött a #PokeBlitz hashtag is: a játék során fellelt igazi állatokat osztják meg, vagy kérdeznek rá nevére. 
  4. A játék lehet családi közös élmény. Szülők együtt játszhatnak a gyermekükkel, cserélhetnek pokémonokat, szervezhetünk néhány órás sétát a városban. Természetesen mindezt keretek között kezeljük. Ha a családi közös program célja valami egészen más pl.: strand vagy sátorozás, ott nincs sok helye az állandó pokémonoknak, hiszen egészen másra kell figyelni.

Ez a felsorolás szolgálhat pro és kontra érvekként vagy iránymutatásnak, de természetesen minden családnak, szülőnek maga kell eldöntenie, hogy hol szabják meg a határokat. 

Mint minden játék esetében a legnagyobb biztonságot és élményt az nyújtja, ha a szülő gyermekével tart, ha részesei vagyunk gyermekeink világának. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetpszichologussal.blog.hu/api/trackback/id/tr1811702243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása