Kávészünet pszichológussal

Kávészünet pszichológussal

Kiégnek a pszichológusok?

2016. március 22. - Börcsök Gyöngyi

kiegettpszichologusok2.jpgPszichológusként az angol egészségügyi politikára mindig vágyakozó szemekkel néztem. Felismerték, hogy a gazdaságot jelentősen megterheli a depressziós megbetegedés. Gondolkozzunk logikusan: a depresszióban szenvedő munkavállaló nagyobb arányban megy betegszabadságra vagy jelentős hatékonyságcsökkenéssel tud dolgozni, ha egyáltalán sikerül elhelyezkednie.

A London School of Economics and Political Science és a  Centre for Economic Performance (2006) egy kis matematikával bizonyította, hogy egy felnőtt beteg gyógyítása az államnak £750-ba kerül, amely a munkába állása után szinte azonnal meg is térül.

Britt válasz a kutatási eredményekre: legyen elérhető a felnőtt pszichoterápiás ellátás!

Mégis az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) bajban van, írta a The Guardian. A pszichológusokra teherként nehezednek az elvárások, rendeletek, célok és idői korlátok, a várólistán gyarapodnak a nevek.  Bárki, aki egy szót váltott pszichológussal, elmondhatja, hogy még mindig nincs varázspálcánk, a hatékony munkához időre van szükség. 

A pszichológusok értékei és a teljesítési elvárások egymásnak feszülnek, melyben sorra égnek ki a pszichológusok. A statisztika vált fontossá: minél több klienst, minél gyorsabban, látszólag minél sikeresebben el kell látni. Ennek eredménye képen a British Psychological Society és a New Savoy Partnership vizsgálata kimutatta, hogy a megkérdezett NHS pszichológusok fele depresszív tüneteket jelez, és hasonló számban jelezték, hogy kudarcként értékelik munkájukat.

Egy újabb példa arra, hogy ha a személyes érték (ebben az esetben a segítő hivatás) és az elvárások, az intézményi kultúra egymásnak feszül, kiégés lesz a vége.

 Kiégés felé sodródó pedagógusaink:

 

 

Forrás:

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kaveszunetpszichologussal.blog.hu/api/trackback/id/tr928509356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása